Zimska oprema obavezna od 1. novembra

Shodno Pravilniku o saobraćaju u zimskim uslovima (“Službeni glasnik BiH”, broj:83/20), od 01.11.2024. do 01.04.2025. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine, zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme i to bez obzira na vremenske uslove, izuzev motocikala i traktora.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici s oznakama MS, M+S ili M&S te znakom pahuljice, a minimalna dubina gazećeg sloja mora iznositi 4 mm. Moguće je koristiti i pneumatike sa
ljetnim profilom minimalnog gazećeg sloja od 4 mm, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za stavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

- Marketing -

Kada je riječ o obaveznoj zimskoj opremi, za putnička vozila i ostala čija masa ne prelazi 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta, potrebni su zimski pneumatici na sva četiri točka.
Za vozila čija masa prelazi 3.500 kg, uključujući autobuse, potrebne su već pomenute zimske gume s minimalnim gazećim slojem od 4 mm, kao i lanci za snijeg.

I u slučaju ljetnih pneumatika potrebno je posjedovati i lance.
Vreća sa pijeskom i lopata više nisu obavezni.
Pneumatici s ugrađenim ekserima u našoj zemlji nisu dozvoljeni.

Za neposjedovanje zimske opreme prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 40 KM za vozača, odnosno 500 KM za preduzeće ili drugo pravno lice kao i fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime