Nedjelja, 26 Marta, 2023
No menu items!

Rusi duguju Rafineriji ulja Modriča skoro 40 miliona maraka!

Najčitanije

Foto: Pixsell

Od ukupno 39,5 miliona koje potražuje od „Optime“ rukovodstvo rafinerije lani je otpisalo 3,4 miliona tako da su na kraju neto potraživanja iznosila oko 36,1 milion maraka

Rafinerija ulja Modriča potražuje od povezanih lica 43,3 miliona KM, a najviše od ruske „Optima grupe“ i to 39,5 miliona maraka.

Prethodnih godina rafinerija je vršila uslugu prerade baznog uljnog štoka, a zatim i proizvodnje gotovih proizvoda motornih ulja i maziva za potrebe „Optime“.

Međutim, revizorski izvještaj ovog preduzeća otkriva da je krajem avgusta prošle godine Rafinerija ulja potpisala ugovor sa povezanim licem „Optima grupa“, u kojem je definisano pružanje usluga proizvodnje poluetilenske ambalaže.

Od ukupno 39,5 miliona koje potražuje od „Optime“ rukovodstvo rafinerije lani je otpisalo 3,4 miliona tako da su na kraju neto potraživanja iznosila oko 36,1 milion maraka.

– Društvo ima značajnu koncentraciju kreditnog rizika u vezi sa potraživanjima, jer je najveći dio poslovanja društva orijentisan na uslužnu preradu za povezano preduzeće „Optima grupa“ i najveći dio potraživanja se odnosi na ovo povezano pravno lice – navedeno je u revizorskom izvještaju, izvijestio je Capital.

Veći dio potraživanja čine potraživanja starija od godinu dana.

Rafinerija ulja je prošlu godinu završila u minusu od 1,5 miliona čime je akumulirani gubitak društva dostigao skoro 109 miliona КM.

Ovoliki gubitak, kako navode revizori, ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja.

– Sposobnost društva da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva – piše u izvještaju.

Rafinerija je i u prošloj godini nastavila sa otpuštanjem radnika tako da je njihov broj na kraju 2022. iznosio 198 odnosno 37 manje nego godinu ranije.

Capital je u više navrata pisao o otpuštanju radnika u ovom preduzeću, a krajem prošle godine je počelo i suđenje po tužbi bivših radnika koji tvrde da su nezakonito dobili otkaze.

Rafinerija ulja Modriča privatizovana je 2007. godine zajedno sa Rafinerijom nafte u Brodu i mrežom pumpi „Nestro Petrol“ ruskoj kompaniji „NjeftegazinKor“ za 236 miliona KM.

Godinu dana kasnije u Banjaluci je osnovana „Optima grupa“ koja zajedno sa rafinerijama i pumpama posluje u okviru „Nestro grupacije“.

„Optima grupa“ godinama unazad posluje sa ogromnim gubicima, a istraživanje Capitala je pokazalo da su ruski investitori pod velom tajne i daleko od očiju javnosti, za nepune tri godine, u svojim izvještajima prikazali da su u ovo preduzeće unijeli 1,77 milijardi maraka.

Post Views: 9

Autor: Biznisinfo

- Oglas -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglas -spot_img
Vijesti

Više informacija

- Advertisement -spot_img