Nedjelja, 26 Marta, 2023
No menu items!

Najavljena izgradnja nove brze ceste u BiH, kažu da će imati četiri mosta i jedan vijadukt

Najčitanije

Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Cilj izgradnje ove dionice jeste povezati zapadnu BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu, preko Ključa, Jajca, s centralnim dijelom na Koridoru 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom

Predstavnici kompanije Autoceste FBiH sutra će u Mostaru potpisati ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, od Poslovne zone Vitez do Nević Polja.

Ugovor za početak radova, na koje se čeka više od 15 godina, potpisat će Elmedin Voloder, direktor “Autocesta FBiH”, i Mario Bevanda, predstavnik firme “Hering” Široki Brijeg.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74,9 miliona KM, s uračunatim PDV-om, a rok za završetak izgradnje je 20 mjeseci, piše Avaz.

Izgradnja dijela brze ceste Lašva – Nević Polje, gdje su predviđene i petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone i Nević Polje, finansira se namjenskim sredstvima iz budžeta Vlade FBiH.

– Izgradnja prve dionice brze ceste Lašva – Travnik – Jajce počinje zahvaljujući političkoj odluci, stabilnoj ekonomiji i zakonskim i urbanističkim preduvjetima koji nisu postojali tokom prethodnih 15 godina te upornosti i odlučnosti nove Uprave Autocesta”da se ubrzaju svi procesi koji će dovesti do gradnje cestovne infrastrukture na prostoru cijele FBiH – rečeno je za Avaz iz Autocesta FBiH.

Cilj izgradnje ove dionice jeste povezati zapadnu BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu, preko Ključa, Jajca, s centralnim dijelom na Koridoru 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom.

Brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno poboljšati kvalitet života bh. građana jer će skratiti vrijeme putovanja i poboljšati sigurnost svih učesnika u prometu, s obzirom na to da se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u BiH.

Dužina sekcije ceste Lašva – Nević Polje je 4,8 kilometara, a na ovoj sekciji gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt. U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste predviđena je i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji s trupom ceste.

Izgradnja ove brze ceste u dužini od 24,3 kilometra podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) – petlja Nević Polje.

Post Views: 241

- Oglas -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglas -spot_img
Vijesti

Više informacija

- Advertisement -spot_img